Hei du!

Hei du, du som dreit på draget her om dagen… Ja, DU ja! Du som lurte på om jeg var til noen form for behandling, hvorpå jeg svarte at per i dag finnes det ingen behandling med dokumentert effekt for ME. Og du svarte at du visste om et par ting, som riktignok krevde litt økonomi. Jeg, dumme, dumme meg… Burde ha sett det komme, men nysgjerrigheten ble pirret. – Åh? Hva da? Med et smil kunne du fortelle at du visste om mange som var blitt bedre av både lightning process og akupunktur. -Yey! Takk! Da har vi jo løst problemet med ME da! Fantastisk! Hurra!!! Litt snodig at ikke det offentlige dekker slik behandling da, at det ikke er godkjent på noe som helst vis. For tenk så mange skattepenger vi kunne spart dersom dette var løsningen!!!

Jeg foreslår at du ringer ME forskerne, og forteller dem om løsningen på problemet. For det forskes på mange sider av ME. I Norge har vi faktisk noen av de beste: Katarina Lien forsker på økt melkesyreproduksjon hos MEpasienter. Mens Fluge og Mella mener at det foreligger feil i MEpasienters energiomsetning, og forsker på kreftmedisin mot ME. Forskere i Japan mener de har bevis på nevrologisk inflammasjon hos MEpasienter. Det er funnet hvite flekker på hjernen hos MEpasienter, og ved obduksjon er det funnet spor av inflammasjon i nervesystemet hos avdøde MEpasienter. Men dette er vel streng tatt uinteressant siden både lightning process (les: «hjernevask») og akupunktur tydeligvis er løsningen.

Jeg kjente det ble vanskelig å smile, men jeg prøvde så godt jeg kunne. – Åh? Vet du egentlig hva lightning process er? Jeg husker ikke hva du svarte. Tror egentlig ikke du hadde noe godt svar. Men det jeg husker er at situasjonen ble veldig, veldig klein. Stol på at jeg kan «litt» mer om ME enn deg. Kan det være at jeg også har fattet interesse for hva som kan gjøre livet mitt bedre? Ikke minst hva som IKKE er bra?

Problemet er at DU sitter i en posisjon som gjør at JEG bør holde kjeft i fare for å virke negativ hvis jeg sier det jeg mener.

Jeg har ikke vært syk veldig lenge, men lenge nok til å forstå at jeg ikke bør fortelle at jeg har fått diagnose ME. Noen påstår at dette er en motediagnose, noe folk ønsker. En fin hvilepute for de late. En unnskyldning for å slippe å jobbe. Det påstås at enkelte har angst for å røre seg. Det sitter iallefall mellom øra, det er heeeeelt klart! Eller?

Vet du, jeg er drittlei av å få servert slikt bullshit! Jeg tør ikke tenke på hva mine MEdsyke har gått gjennom og måtte tåle i årevis! Vet du egentlig hvor skoen trykker når du ikke har hatt den på selv? Hva med å vise litt respekt for noe som foreløpig er litt ukjent. Hva med å la ukebladene og hallelujahistoriene ligge, og heller lese seg opp på forskning hvis du absolutt må komme med forslag.

Når du forteller noen at Lightning Process er løsningen – ja, da forteller du samtidig at det hele sitter mellom øra. Du forteller at den enkelte sitter med løsningen til å bli frisk selv. Kort fortalt handler Lightning Process om å fortelle seg selv at man er frisk, å neglisjere et hvert symptom som måtte dukke opp, å tøye sine grenser. En har ikke ME, en gjør ME. En har ikke hodepine, en gjør hodepine. Så takk til deg, du som mener at jeg gjør meg selv syk. Jeg har selvfølgelig valgt å være ute av drift i to år. Jeg har selvfølgelig valgt isolasjon fra jobb, venner, aktiviteter. Jeg velger å la hus og hjem forfalle, og så klart jeg velger å være hjemme når resten av familien drar på ski- eller sykkeltur. For det er jo det du insinuerer. Du som sitter på nøkkelen til ME»gåten», som tydeligvis ikke er noen gåte likevel. Tenk for noen valg de har tatt, de som ligger på mørke rom, i samme positur – år etter år. De som må få næring gjennom sonde, fordi de ikke lengre klarer å spise. De som må ha på øreklokker fordi de ikke tåler lyd. De som må pleies av sine kjære, fordi helsevesenet ikke «har plass» til ME pasienter. De kan jo ikke være riktig kloke?

Jeg kan godt forstå at folk tror og mener mye. Når våre hjerner blir proppet fulle av det media velger å vinkle på. Når sterke krefter, med store økonomiske interesser, klarer å pushe gjennom fantastiske historier om enkle løsninger. Spesielt det faktumet at det er blitt brukt ulike sett med diagnosekriterier for å diagnostisere ME, hvorav to av de er så vide, at de omtrent kan innbefatte Hvermansen. Når leger har kalt både utbrenthet og depresjon for ME. Da er det ikke rart at det eksisterer mye fordommer og antakelser.

«Den anslåtte forekomsten av ME varierer veldig pga navnestrid, årsaksstrid, og ulike diagnosekriterier. Ett miljø sier at alle som har en eller annen slags utmattelse kan få ME/CFS-diagnose. Ett miljø vil heller snevre det inn.
Oxford-kriteriene er svært vide, og bruker vi disse har 2,5 % av befolkningen CFS/ME. Bruker vi derimot Canada-kriteriene, er forekomsten nede i 0,2-0,4 %. Dette blir problematisk når noen forsker på den store gruppen, og overfører ideer og teorier og tanker til den lille Canadakriterie-gruppen.»

Kilde: https://fryvil.com/2016/11/16/katarina-lien-i-drammen/  

Min konklusjon; du er herved unnskyldt! Men vær så snill og sette deg mer inn i tingenes tilstand før du uttaler deg. I beste fall kan du virke klønete. I verste fall er dine anbefalinger direkte krenkende. Hvis du virkelig er interessert, les gjerne litt på linkene under.


Her er en litt informasjon om ME: 

«Selv om det ikke finnes en enkelt sykdomsmarkør for ME, finnes det godt med andre bevis: Nærmere 5000 vitenskapelige studier viser avvik på en rekke tester og biologiske funksjoner. Til avisen beskriver Komaroff ME som en «lavintensiv krig»  – innledet med en vanlig infeksjon som aldri går over, blir det som om immunsystemet plutselig hekter seg opp og fortsetter å angripe. Det er som om noe (kanskje forårsaket av en slags genetisk mutasjon) setter i gang en konstant reaksjon som påvirker immunsystemet, metabolismen, det autonome hjernesystemet og hjernen.»  Kilde: http://www.serendipitycat.no/2011/09/06/prof-komaroff-de-fleste-me-pasienter-er-syke-livet-ut-men-vi-haper-a-finne-en-kur/

https://melivet.com/2017/11/14/me-er-en-fysisk-sykdom/

Her er noen interessante linker om den berømte Lightning Process:

Tjomlid har satt seg grundig inn i sakene: https://tjomlid.com/2010/07/13/en-analyse-av-the-phil-parker-lightning-process/

NIFAB (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) har sendt inn varsel til helsemyndighetene: http://nifab.no/behandlingsformer/lightning_process

Venke Midtlien stiller spørsmål om LP kan forsvares som behandling mot ME:  https://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/05/18/kan-lp-forsvares-som-me-behandling

https://melivet.com/2016/12/15/ble-kastet-ut-av-me-pasient-kurset-lightning-prosess-med-live-landmark/

https://melivet.com/2015/05/26/lightning-process-mangler-evidens/

Reklame

2 kommentarer om “Hei du!

  1. Tilbaketråkk: Den følelsen – Diplodokus

  2. Tilbaketråkk: Når er det greit? – Diplodokus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s