Hvordan går det?

 

Hei! Hvordan har du det?!

Å jo, takk som spør, det humper og går…. 

Vi kjenner oss vel alle igjen. Er det en høflighetsfrase, eller en genuin omsorg og interesse som ligger til grunn for spørsmålet? Vil den som spør EGENTLIG vite? Som kronisk syk hender det jeg plumper uti og forteller sannheten, og nesten like ofte som jeg plumper uti, angrer jeg på at jeg nok en gang bæsja på leggen. 

Å leve med kronisk sykdom er en evig kamp mot antakelser og fordommer. Man får servert de rareste kommentarer, og ikke sjelden må man forsvare sin egen livsførsel. I beste fall er disse kommentarene i bunn og grunn velmenende, dog klønete. Men likevel er det vanskelig å smile blidt og takke for «hjelpen». Sannsynligheten er stor for at den kronisk syke har satt seg langt mer inn i eget sykdomsbilde enn alle andre. Likeså forskning og fakta. 

 

Eksempler på kommentarer undertegnede og andre i samme situasjon har fått 

Eksem i ansiktet: «Det kan være psykisk. Tenk litt på det!»  (Senere påvist hudsykdom)

Tre måneder med magesmerter a la fødselssmerter: «Det er sammenheng mellom kropp og sjel vet du…» (Kikkhullsoperasjon avdekket sammenvoksninger i buken)

Når en forteller om spasmer, kroppsdeler som blir numne, tap av ord osv. «Har du prøvd psykolog?» (Nevrolog er vel mer riktig?) 

«Kom deg ut mer, så blir det bra skal du se!» – Hva pokker vet du om det EGENTLIG? Og vet du egentlig hvor mye folk er ute?

«Hvis du bare kommer deg opp om morran….» Sukk… Gid det var så vel!

«Hvis du slutter å fokusere sånn på sykdommen, så blir du mye bedre!» Ja vel… Så når pulsen slår i 140, kroppen er så nummen at en ikke klarer å sitte oppreist, så går alt bra – bare en overser det? Eller når en er så svimmel at en må holde seg fast i det en måtte finne for ikke å gå i bakken. Ja, bare man ikke tenker på det, så er det ikke noe problem! Eller når sykdommen gir lammende hodepine, bare la være å fokusere på det! Da stopper det av seg selv. Liksom. Særlig. Eller… Ikke… Har du noen gang hatt ordentlig influensa, og følt deg helt pigg fordi du bare har latt være å fokusere på det? Har du noen gang hatt spysjuke, og kjent at formen er på topp fordi du har tenkt positivt? Eller rett og slett klart å slutte å spy fordi det sitter mellom øra kanskje?

Forresten, sånn by the way… Jeg har ikke spesielt fokus på sykdommen. Det er bare det at jeg er så usannsynlig dum at jeg svarer uten filter når noen spør! Mitt fokus i hverdagen er faktisk å finne glede og lykke i hver minste ting. 

Lista er uendelig lang. Mønsteret er tydelig. «Alle» ser ut til å ha MENINGER om andres sykdom. Og stort sett dreier det seg om at folk er overbevist om at den enkelte har psykiske problemer, eller har mangel på kontroll over eget liv. (Ikke det at det er noe feil med psykisk sykdom, men en vil gjerne ikke påberope seg noe man ikke har!) Folk har kanskje lest fine artikler i Hjemmet eller Aftenposten, hvor profittaktører serverer glamorøse historier om veien til en frisk kropp. Profittaktørene utnevner seg selv til eksperter, og leserne sluker det rått. En annen bakgrunn for kommentarer, såvidt jeg klarer å forstå, må være at enkelte forstår verden fra sitt ståsted. Og kun derfra. 

Hva med å lytte, akseptere, prøve å forstå? Det som funker for deg funker ikke nødvendigvis for meg. En frisk kropp og en syk kropp er ikke det samme. Og samme sykdom kan oppføre seg ulikt fra den ene til den andre. Aksepter det. 

Ville du bedt en med kreft om å skjerpe seg? Ville du sagt til en med MS at det sitter mellom øra?

For ikke mange år siden var MS like «psykisk» som ME «er» i dag. Altså: folk var like fordomsfulle. Likeså har det vært med AIDS. Men i takt med forskningen har holdningene endret seg. I disse dager er forskning på ME på full frammarsj. Jeg velger å tro at også VI blir tatt på alvor en dag. 

 

Hvordan går det? 

Jo, takk som spør! Det går bra, tross alt! 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s